Wat zijn de voordelen van wiet roken?

Roken of niet roken? Als je wilt profiteren van de potentiële therapeutische voordelen van cannabis en tegelijkertijd je gezondheid wilt beschermen, heb je waarschijnlijk wel eens nagedacht over de veiligheid van roken. Hoewel een joint lange tijd de snelste en handigste methode was om cannabis in te nemen, zijn er steeds meer aanwijzingen dat het regelmatig roken van wiet verband houdt met veel ongewenste effecten op het ademhalingssysteem.

Als het om gezondheid gaat, is kennis macht. Als je op de hoogte bent van de voor- en nadelen van het roken van cannabis, kun je zelf bepalen of roken al dan niet de juiste keuze is voor je lichaam. Je kunt hier wietzaden kopen om het zelf te kweken.

Lees hieronder meer over de voordelen.

Euforie

Cannabisgebruikers noemen plezier, ontspanning en euforie consequent als belangrijke redenen om de voorkeur te geven aan roken boven andere toedieningswijzen. Uit een onderzoek uit 2016 van Harm Reduction Journal naar medicinaal cannabisgebruik in Canada bleek dat gebruikers roken associeerden met meer genot en de ervaring van euforie voor het hele lichaam.

Snel begin van effecten

Het roken van cannabis heeft een bijna onmiddellijk effect op het lichaam. Wanneer marihuana wordt geïnhaleerd, komt de rook in de longen, via de alveoli (luchtzakjes), en rechtstreeks in de bloedbaan waar het wordt vervoerd naar de hersenen, organen en lichaamsweefsel. THC wordt enkele seconden na de eerste inhalatie detecteerbaar in plasma en de absorptie bereikt binnen ongeveer vijf minuten een piek. De psychoactieve effecten van cannabis zijn al na enkele minuten merkbaar, bereiken een piek na ongeveer dertig minuten en houden tot drie uur aan.

Voor medicinale cannabisgebruikers die hun symptomen snel willen verlichten, biedt roken een snellere verlichting dan andere toedieningsmethoden. In een internationaal onderzoek uit 2013 onder bijna 1000 deelnemers, gepubliceerd in het Journal of Psychoactive Drugs, gaven mensen aan het meest tevreden te zijn met roken, omdat dit de snelste werking geeft.

Gemakkelijk te beheren en te titreren

Cannabis staat erom bekend dat het moeilijk te doseren is. Verschillende cultivars verschillen in de cannabinoïdeconcentratie. Afhankelijk van factoren als tolerantie en lichaamsgewicht kan het effect op personen verschillend zijn. Net als veel medicijnen heeft THC een definitief therapeutisch venster waarin het het gewenste resultaat kan bereiken voordat de bijwerkingen beginnen. Roken kan het makkelijker maken om de dosering met een grotere voorspelbaarheid te beheren, omdat roken een snellere feedback aan de gebruiker geeft dan andere inname-methoden.

Lees ook: Hoe was je de was op de juiste manier?