Wat je moet weten over werken bij de belastingdienst

Fiscaliteit is een uitstekende carrière voor academisch geschoolden. Het vereist een hoge mate van aandacht voor details, goede vaardigheden op het gebied van Engels en wiskunde en het vermogen om te communiceren. Hoewel veel mensen denken dat het een “wiskundebaan” is, is het overgrote deel van het werk gebaseerd op recht. Als je belangstelling hebt voor wiskunde en rechten, is dit dus de baan voor jou.

Voor meer informatie kan je de belastingdienst bellen.

Wat voor soort werk doen belastingadviseurs?

Er zijn zes grote soorten belastingen en de meeste adviseurs zijn gespecialiseerd in slechts één ervan. Afhankelijk van de specialisatie zal de baan sterk verschillen. Over het algemeen zijn de meeste adviseurs ofwel specialist in vennootschapsbelasting (mensen die zich bezighouden met vennootschapsbelasting) ofwel specialist in personenbelasting (mensen die zich bezighouden met personen). Er zijn ook specialisten in BTW, successierechten, zegelrechten en vermogenswinstbelasting. De meeste adviseurs hebben op zijn minst een basiskennis van alle belangrijke belastingen.

Een typische persoonlijke belastingadviseur vult elk jaar belastingaangiften in voor zijn cliënten en behandelt ook ad-hocvragen over zaken als nationale verzekeringsbijdragen, belasting bij de verkoop van een woning en successierechten. Zo’n breed scala van mogelijke onderwerpen vereist dat de adviseur in staat is om op zijn voeten te denken.

Het belastingrecht is voortdurend in ontwikkeling, dus een deel van de taak van een belastingadviseur is om op de hoogte te blijven van de laatste wijzigingen, zodat hij zijn cliënten goed kan adviseren. Als aanvulling op jouw eigen opvolging van deze ontwikkelingen, zijn er professionele cursussen beschikbaar om jou te helpen op de hoogte te blijven.

Aanvankelijk kan de leercurve vrij steil zijn door de hoeveelheid informatie die moet worden opgenomen. De meeste bedrijven houden dit echter in evenwicht door je eerst eenvoudige taken te geven, zoals het voorbereiden van aangiften, het indienen van aangiften en andere administratieve taken, voordat ze je loslaten op hun cliënten. Bereid je de eerste paar jaar voor op veel studeren terwijl je de wet onder de knie krijgt.

Waar werken belastingadviseurs?

Je kunt belastingadviseurs vinden op de volgende plekken:

  • Een accountancy/financiële dienstverleningspraktijk
  • Een gespecialiseerd belastingadviesbedrijf
  • ‘In-house’ bij een groot bedrijf buiten de financiële dienstverlening
  • Thuis voor zichzelf.

Lees ook: De voordelen van het gebruik van een recruiter