Wat doen hypotheekadviseurs?

Als het gaat om het kopen van onroerend goed, zal de meerderheid van de mensen een hypotheek moeten afsluiten, en of ze nu naar een bank, bouwvereniging of hypotheekmakelaar gaan, ze zullen waarschijnlijk te maken krijgen met een hypotheekadviseur op een bepaald punt in het proces.

Van hypotheekadviseurs wordt verwacht dat ze met (en namens) klanten werken om hen te helpen met hun hypotheekaanvraag. Maar welke verantwoordelijkheden en taken vallen binnen hun functieomschrijving?

Bekijk bij Van der Horn Financiële Diensten dergelijke adviseurs.

De rol

In wezen bestaan er hypotheekadviseurs om mensen of bedrijven te helpen bij het vinden van de juiste hypotheek. Het is een rol die bestaat uit het samenwerken met klanten om de beste optie te vinden, op basis van hun individuele omstandigheden en financiële middelen. Maar daarnaast gaat het ook om de omgang met kredietverstrekkers, makelaars en taxateurs.

Een [werk]dag word normaal gesproken verdeeld tussen het spreken met klanten, het verkrijgen van hypotheken en het doen van analyses om te zien welke het meest kosteneffectief of geschikt was voor de klant, het voorbereiden van aanvraagformulieren en het spreken met kredietverstrekkers.

Een hypotheekadviseur moet ervoor zorgen dat klanten de verschillende soorten beschikbare hypotheken begrijpen, en kan het nodig hebben om uitleg te geven over zaken als aflossingen, voordat hij/zij hen helpt met het eigenlijke aanvraagproces. In de meeste gevallen zullen er verkoopdoelstellingen zijn om te voldoen en gerelateerde producten om te verkopen. Bovendien is een belangrijk onderdeel van de rol het op de hoogte blijven van de nieuwste hypotheekproducten en eventuele wijzigingen in de wetgeving.

Werkgevers

De belangrijkste factor bij het bepalen van hoe hypotheekadviesbanen van elkaar kunnen verschillen is de werkgever. Zo zal een consultant die voor een bank werkt meestal alleen de hypotheekproducten van die bank verkopen, terwijl een consultant die voor een hypotheekadviseur werkt waarschijnlijk een groter scala aan hypotheken kan aanbieden aan klanten, van verschillende bedrijven. In beide gevallen zou het merendeel van de werkzaamheden op kantoor plaatsvinden, meestal van 9.00 tot 17.00 uur.

Toch werken veel hypotheekadviseurs als zelfstandige en staan ze meestal bekend als onafhankelijke hypotheekadviseurs. Zij kunnen op kantoor werken, vanuit huis, of op reis gaan om klanten te ontmoeten en zouden over het algemeen producten uit de hele markt kunnen aanbieden, wat betekent dat alle (of de overgrote meerderheid van de) hypotheekverstrekkers zijn inbegrepen.

Over het algemeen hebben zelfstandige hypotheekadviseurs al veel ervaring op dit gebied. Het werken als zelfstandig adviseur vereist een grotere nadruk op het persoonlijk betrekken van klanten en hoewel het de capaciteit heeft om aanzienlijk meer te betalen, levert het niet noodzakelijkerwijs een consistent inkomen op en kunnen de werktijden langer zijn.

Lees ook: Een korte introductie naar diamond painting