Waarom is lood goed voor stralingsafscherming?

Loodmetaal is het materiaal bij uitstek voor stralingsafscherming. De reden hiervoor is dat lood een zeer doeltreffende bescherming biedt tegen stralingsbronnen. Daarom is het de standaard die wordt gebruikt bij het ontwerpen van stralingsbeschermingssystemen. Loodmetaal heeft een hoge dichtheid; het kan worden gebruikt tegen verschillende hoogenergetische stralingstoepassingen, waaronder gammastralen, röntgenstralen en andere soorten nucleaire straling.

In theorie kunnen andere materialen worden gebruikt voor radiation shielding, maar alleen als de dikte voldoende is om de straling tot veilige grenzen te beperken. Omdat loodmetaal over specifieke eigenschappen beschikt, is het een van de meest gewaardeerde en vertrouwde van alle materialen die voor afscherming worden gebruikt. Het werkelijke materiaal voor afscherming zal afhangen van een aantal factoren, waaronder het gemak waarmee warmte wordt afgevoerd, weerstand tegen stralingsschade, verminderde stralingsniveaus, vereist gewicht en dikte, duurzaamheid van de afscherming, overwegingen voor meervoudig gebruik, beschikbaarheid, en uniformiteitscapaciteit.

Lood in metallische vorm in combinatie met loodverbindingen wordt vaak gebruikt in stralingsafscherming. Een hoge dichtheid van lood voldoet aan de voornaamste eis voor een materiaal dat voor dit doel en in bepaalde toepassingen wordt gebruikt. Voor de afscherming van containers waarin radioactieve stoffen worden opgeslagen, wordt meestal metallisch lood gebruikt. Telkens wanneer zeer krachtig radioactief materiaal wordt gehanteerd in ziekenhuizen, medische instellingen en laboratoria, voert een op afstand bediende robot functies uit die worden gecontroleerd van achter een muur van loden bakstenen om het risico drastisch te verminderen. Dit is duidelijk te zien bij röntgenapparaten die in ziekenhuizen en klinieken worden gebruikt en die worden afgeschermd door ofwel loodfolie ofwel loodblad.

Stralingsafschermende eigenschappen

De belangrijkste eigenschap van lood die het ideaal maakt als afschermingsmateriaal is de dichtheid. Voor stralingsafscherming bezit dit materiaal echter nog andere kritieke eigenschappen, zoals een hoge mate van toepassingsflexibiliteit, een extreem hoge stabiliteit en een hoog atoomnummer. Dit materiaal is gemakkelijk verkrijgbaar in vele vormen, waaronder loden baksteen, loden wol, loden pijp, loden schot, loden blad, met lood beklede pijp en loden poeder.

Het komt erop neer dat lood en loodlegeringen uitstekende materialen zijn voor stralingsafscherming. Een van de grootste eigenschappen van dit materiaal is het gemak waarmee mensen ermee kunnen werken. Voor alle soorten toepassingen van afscherming presteert lood uitstekend. Voor mensen die met of rond straling werken, dient lood als een beschermende barrière die gemoedsrust creëert.

Lees ook: Hoe neem je een taxi in Nederland?