Voor- en nadelen van rolstoelvriendelijke voertuigen

Rolstoelvriendelijke voertuigen, of auto’s die zijn aangepast voor gebruik door mensen in een rolstoel of met andere mobiliteitsbehoeften, helpen hun gebruikers meer vrijheid te garanderen. Deze voertuigen zijn een grote investering in een meer onafhankelijke toekomst, maar ze zijn niet zonder nadelen.

Als je overweegt een tweedehands rolstoelbus aan te schaffen, lees dan verder voor hulp bij het nemen van jouw beslissing:

Voordelen van mobiliteitsvoertuigen

Mobiliteitsvoertuigen hebben vele voordelen, waaronder:

Grotere onafhankelijkheid

Met een mobiliteitsvoertuig kun je gaan en staan waar je wilt, wanneer je wilt. Je hoeft niet meer te wachten op een toegankelijke taxi, een familielid die je brengt of andere vormen van vervoer. Mobiliteitsvoertuigen kunnen het makkelijker voor je maken om een baan te vinden, deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten en gewoon jouw dagelijkse boodschappen te doen.

Minder pijn en problemen

Mobiliteitsvoertuigen maken het sneller en gemakkelijker voor jou om in de auto te stappen. Het verplaatsen van jouw rolstoel naar de auto kan jouw spieren overbelasten. Het duurt ook veel langer om jezelf en jouw stoel in een auto te krijgen dan wanneer je een oprijplaat of lift gebruikt om in een auto te stappen. Mobiliteitsvoertuigen maken het gemakkelijker om de weg op te gaan.

Nadelen van mobiliteitsvoertuigen

Hoewel de bovenstaande voordelen groot zijn, moet je ook rekening houden met de nadelen van mobiliteitsvoertuigen:

Grote uitgaven

De aanschaf van een mobiliteitsvoertuig kan gepaard gaan met hoge kosten, veel hoger dan een standaard voertuig. Afhankelijk van jouw behoeften, kan het voordeliger zijn om jouw huidige voertuig aan te passen in plaats van een geheel nieuwe auto te kopen.

Moeilijke overstap tussen bestuurders

In mobiliteitsvoertuigen met zijdelingse instap kan de persoon in een rolstoel niet rijden. In auto’s met zijdelingse instap kun je misschien wel van bestuurder wisselen, maar dat kan betekenen dat je een stoel in en uit de bestuurderskant moet zetten.

Lees ook: Hoe neem je een taxi in Nederland?