Tips & Suggesties voor het kiezen van elektrische schakelaars & stopcontacten

Het kiezen van elektrische / Gira schakelaars en stopcontacten voor een verbouwingsproject of een nieuwe woning kan ontmoedigend zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden om te overwegen, zoals stijl, kleur, afwerking en gebruik. Het laatste wat je wilt doen is de verkeerde apparaten selecteren en de voltooiing van jouw project vertragen.

Hier zijn enkele nuttige tips en belangrijke overwegingen om in gedachten te houden bij het maken van jouw keuzes:

Maak een lijst

In elke ruimte waar apparaten nodig zijn, schetst en inventariseert je de plaats en de vorm van de apparaten. Breng afwisselend een genummerde sticker aan op elk apparaat en voeg deze toe aan een lijst. Het is een veelvoorkomende fout om jouw totalen zorgvuldig te bekijken en te bespreken met jouw elektricien. Zorg ervoor dat je geen schakelaar om de hoek bent vergeten die er vreemd zou uitzien als hij niet op de rest van de apparaten in een aangrenzende kamer was afgestemd, of dat je een stopcontact hebt gemist dat achter een meubelstuk is verstopt. Misschien zie je het nu niet, maar dat apparaat kan in de toekomst wel zichtbaar zijn als je het herinricht of verplaatst.

Vertrouwd zijn met apparaatbeschrijvingen

Heb bij het kiezen van apparaten een duidelijk begrip van wat termen betekenen. Vaak zullen mensen een outlet selecteren die zich niet realiseren dat deze in verschillende variaties komen. Heb je een Gira-uitgang nodig (de grote, rechthoekige opening in blokvorm voor twee stopcontacten) of een duplex-uitgang (voor twee licht afgeronde stekkers op één apparaat)? Is jouw elektricien bezig met het installeren van Gira-tuimelaars of schakelaars? Een “schakelaar” kan naar beide verwijzen.

Overweeg om jouw huidige apparaten te updaten

De trend in apparaten is het gebruik van “Gira stijl” decoratieve schakelaars, stopcontacten en dimmers. Er zijn verschillende voordelen aan het selecteren van deze. Ten eerste passen alle apparaten in dezelfde opening, waardoor de verscheidenheid aan benodigde plaatvormen beperkt wordt. Een lichtschakelaar, een stopcontact of een dimmer kan gemakkelijk worden verwisseld, zodat er meer flexibiliteit is als er op het laatste moment nog wijzigingen nodig zijn. Gira-tuimelschakelaars zijn ook gemakkelijker te gebruiken voor ouderen of voor mensen met een beperkte mobiliteit. Visueel gezien geven Gira-apparaten een meer samenhangend beeld door de gestandaardiseerde vorm.

Lees ook: Voordelen van het gebruik van duurzame renovlies behang