Tips om een grote tuin makkelijker te onderhouden

Het voorjaar nadert over een paar maanden, en het kan al snel warm genoeg zijn om weer in de tuin te komen, maar is jouw eens zo ruime en smetteloze grotere tuin een beetje overwoekerd? Weet je niet zeker waar je moet beginnen om jouw tuin weer in zijn oude glorie te herstellen? Met langere dagen en mildere nachten in het verschiet, denk je misschien aan wat je eerst moet aanpakken…

Denk aan het doel van jouw tuin. Brengt het jou op dit moment vreugde? Als je minder tijd wilt besteden aan tuin onderhoud en meer tijd wilt besteden aan het genieten ervan, kan een onderhoudsvriendelijke, gemakkelijker te beheren ruimte de beste oplossing zijn.

Begrijp jouw ruimte

Kijk eens goed naar de ruimte die je beschikbaar hebt, misschien trek je die zelfs wel uit of laat iemand dit voor je doen. Inzicht in de beschikbare ruimte, evenals in jouw doelen voor de tuin, zal je helpen om belangrijke beslissingen te nemen als het gaat om het beheer van jouw grote tuin.

Het scheiden van jouw ruimte in verschillende gebieden kan de tijd die je besteedt aan het onderhoud van jouw tuin verminderen en meer mogelijkheden bieden om van de buitenruimte te genieten. Je kunt de ruimte indelen in zones op basis van gebruik, zoals natuurlijke habitats, groenteteelt en vermaak – de opties zijn geheel aan jou!

Ga creatief om met jouw planten

Als je jouw grote tuin gemakkelijker kunt beheren, betekent dat niet dat hij er saai en saai uitziet. Door zorgvuldig de juiste planten voor jouw ruimte te kiezen, kun je het niveau van het onderhoud beheersen en toch een creatieve buitenomgeving stimuleren.

Als je jouw tuin een beetje kleur wilt geven, kan een bosbloemengebied de perfecte optie zijn! Wilde bloemen zoals madeliefjes met ossenogen hebben weinig onderhoud nodig. Ze hebben alleen zon en water nodig om te groeien, dus je kunt gewoon achterover leunen, ontspannen en kijken hoe jouw tuin tot leven komt!

Denk er ook aan hoe jouw planten worden opgeslagen en gepresenteerd. Het houden van planten in grote potten kan meer kleur aan jouw tuin toevoegen en voorkomen dat de planten te groot worden, zodat ze makkelijker te verzorgen zijn en gemakkelijker te verplaatsen wanneer je een verandering wilt. Hoe meer potten je hebt, hoe meer water je nodig hebt, dus hoe groter hoe beter! Je hebt maar één of twee grote potten nodig om de beschikbare ruimte op te vullen.

Het kopen van de juiste planten is een belangrijk onderdeel van het hebben van een onderhoudsarme tuin. Het kiezen van seizoensplanten is een goede manier om ervoor te zorgen dat ze langer meegaan, goed gedijen in de natuurlijke omgeving en gemakkelijker te beheren zijn.

Vereenvoudig jouw bloembedden

Het maken van creatieve keuzes met jouw plant kan helpen om jouw tuin makkelijker te beheren, maar je zult ook rekening willen houden met het onderhoud van jouw bloembedden bij de planning voor de toekomst.

Wieden kan een van de meest tijdrovende en vermoeiende klussen in de tuin zijn. Het aanbrengen van een laagje mulch op jouw bloemperken voorkomt de groei van onkruid en kan jouw grote tuin makkelijker te beheren maken. Mulch is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je de kleur kunt kiezen die het beste bij jouw tuinstijl past!

Lees ook: Hoe kies je de juiste sneakers uit?