Is infrarood verwarming veilig?

Verre infraroodverwarming is 100% veilig en natuurlijk voor ons lichaam en ons welzijn, aangezien het menselijk lichaam is ontworpen om infrarood te ontvangen en uit te stralen. Het gevoel van warmte van infrarood is bijzonder aangenaam. Het is UV dat schadelijk is, niet infrarood, en er is dus geen reden tot ongerustheid.

Infraroodverwarming is een volkomen veilige en natuurlijke manier van verwarmen voor mensen. Je kunt hier infrarood verwarming producten vinden. Het water in onze huid reageert goed op deze specifieke golflengte van warmte, daarom wordt het ook wel het “vitale bereik” van warmte genoemd. Dit is de reden waarom infraroodverwarmers zo comfortabel aanvoelen. Verre infrarood stralen zijn dezelfde warmte die je zou voelen van een zandstrand of rotsen opgewarmd in de zon.

Mensen die voor het eerst een infrarood verwarming voelen, zeggen dat het is alsof ze langs een raam lopen waar de zon doorheen schijnt.

Stoten infraroodverwarmers ultraviolet straling uit? Zijn er gezondheidsrisico’s?

Positie van infrarood in het elektromagnetisch spectrum ten opzichte van ultraviolet. Hoewel Infrarood panelen vaak vergeleken worden met de “warmte van de zon” zenden ze geen ultraviolet uit. Ultraviolet bevindt zich aan de “hoogenergetische” kant van het elektromagnetisch spectrum en wordt in verband gebracht met de schadelijke effecten van blootstelling aan de zon. Aan de andere kant van het spectrum zit infrarood aan de “lage energie” kant van het Elektromagnetisch spectrum en heeft geen van de schadelijke eigenschappen van Ultraviolet. Verre infrarood, de zachtste vorm van infrarood, wordt vaak gebruikt in couveuses voor baby’s.

Zijn infraroodpanelen veilig om aan te raken?

Elke vorm van verwarming kan verwondingen veroorzaken, en dat is bij infraroodpanelen niet anders. Een belangrijk voordeel van infraroodpanelen, in tegenstelling tot conventionele verwarmingspanelen, is dat ze hoger aan de muur of het plafond kunnen worden bevestigd, waardoor de kans dat je ze per ongeluk aanraakt of er tegenaan valt, kleiner wordt. Wij adviseren dit altijd, vooral in ruimtes waar jonge kinderen of ouderen aanwezig zijn.

De meeste paneelverwarmers hebben een oppervlaktetemperatuur van 85 – 95 graden Celsius. Als je een van deze panelen aanraakt, zul je dit bij het eerste contact als heet ervaren, maar als je het paneel niet blijft aanraken, is het onwaarschijnlijk dat je je brandt of verbrandt.

De reden dat je panelen kunt aanraken zonder jezelf onmiddellijk te verwonden, is dat een infraroodpaneel doorgaans een warmte-energie of “wattdichtheid” heeft van 0,09 watt per cm2 – een energieniveau dat de huid kan absorberen en wegleiden van het contactgebied.

Het is niet de temperatuur die de schade veroorzaakt, maar de warmte-energie in het voorwerp.

Een waterkoker, bijvoorbeeld, heeft gewoonlijk een wattdichtheid van tussen de 15 en 30 watt per cm2. De huid kan dit energieniveau niet absorberen en wegleiden en verbrandt bijgevolg op de plaats van aanraking.

Lees ook: 3 Therapeutische voordelen van diamond painting