Hoe neem je een taxi in Nederland?

Hoe is het eigenlijk om in Nederland een taxi te nemen? Hieronder hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet die je kunt gebruiken als je een Taxi Scheveningen neemt!

Kun je een taxi delen met een vreemde?

Taxi delen is niet gebruikelijk, maar het bestaat wel en kan een oplossing zijn om exorbitante kosten te vermijden. Deeltaxi is een dienst waarmee mensen een taxi kunnen delen met andere passagiers tegen een voordeliger tarief. Omdat treinstations niet altijd tot in de verste uithoeken van Nederland reiken, is deze dienst onmisbaar voor wie ver weg woont.

Maar, dat betekent wel dat ze niet bestaan in de buurt van treinstations in grote en bruisende steden zoals Amsterdam. In elke regio van Nederland is er een andere deeltaxidienst. Om de dichtstbijzijnde te vinden, bel: 0900 9292.

Oplichting komt voor

Sommige taxichauffeurs zien internationale passagiers als een prooi vol geld. Hier is wat advies als je een taxi neemt in Nederland:

  • Pas op voor de chauffeur die een hoge minimumprijs stelt. Als je de chauffeur vraagt waarom hij meer vraagt dan het maximumbedrag, krijg je waarschijnlijk te horen dat dit het “nachttarief” is dat wordt gerekend. Geloof dit niet.
  • Doe alsof je een local bent en zeg zeker niet dat het je eerste keer in Den Haag is. Een vleugje van die toeristengeur en ze zullen je twee keer rond de stad brengen voor “sightseeing”.
  • Spreek nooit een vaste prijs af. Gebruik altijd de meter. Zo niet, dan zul je zeker de opgeblazen prijs moeten betalen.
  • Ga niet akkoord om de snelweg te nemen omdat de kosten per kilometer zijn. Je zult sneller op jouw bestemming zijn, maar je zult een hoge prijs moeten betalen.
  • Wees op jouw hoede voor mensen die ‘vergeten’ de meter aan te zetten. Dat is altijd met opzet. Wees geen dwaas.

Wil je een klacht indienen?

Vertel het de chauffeur. Je hebt het recht. Hou het niet binnen! Kom je er met de chauffeur niet uit dan kun je een schriftelijke klacht indienen bij het taxibedrijf. Je kunt een klachtenformulier vragen aan de chauffeur of je kunt het online vinden.

Je moet de datum en het tijdstip van jouw rit onthouden, evenals het kenteken OF de nummerplaat van de taxi. Als je niet over voldoende informatie of bewijsmateriaal beschikt, kun je jouw klacht voorleggen aan het Nationaal Klachtenbureau Taxi op het nummer 0900 202 18 81 (0,13 euro per minuut). Zij zullen jouw klacht dan doorsturen naar het juiste taxibedrijf.

Lees ook: 3 Voordelen van bewakingscamera’s op openbare plaatsen