Het belang van side bars op jouw auto

Treeplanken bevinden zich aan de onderkant van voertuigen (aan één of beide zijkanten), meestal aan de voet van de deur van een vrachtwagen. Ze hebben twee belangrijke functies. De meest voor de hand liggende functie is om als opstap te dienen. Dit is vooral belangrijk voor langere vrachtwagens (of als de vrachtwagenpassagiers aan de kortere kant zijn).

Zonder een extra opstapje in sommige grotere modellen, zal het instappen in een vrachtwagen aanvoelen als het beklimmen van een berg.

Een tweede functie van sidebars is het beschermen van voertuigen tegen verschillende vormen van puin op de weg. Wanneer voertuigen bewegen, trappen hun wielen allerlei soorten puin omhoog (…van stenen en vuil tot andere meer destructieve dingen zoals spijkers). Met een treeplank kan worden voorkomen dat een deel van dit puin hoog genoeg wordt weggeslingerd om krassen en/of schade aan deuren en zijpanelen te veroorzaken.

Een ander bijkomend voordeel van treeplanken is dat ze kunnen helpen om het interieur van jouw vrachtwagen of bestelwagen proper te houden. Op deze manier kunnen treeplanken fungeren als een deurmat; een plaats waar passagiers vuil van hun voeten kunnen vegen alvorens het voertuig binnen te gaan.

Waar zijn ze van gemaakt?

Treeplanken zijn er in vele soorten materialen, waaronder:

  • Diamantplaat staal
  • Rubber
  • Kunststof
  • Glasvezel
  • Een buisvormige structuur die rond de omtrek van het voertuig loopt (…deze structuur is populair op Jeeps)

Aangezien sidebars als ladders worden gebruikt, is het noodzakelijk dat zij schoon en droog worden gehouden om uitglijden te voorkomen dat tot verwondingen kan leiden. Sommige treeplanken hebben een ingebouwd grijpoppervlak dat de tractie kan helpen verbeteren; deze oppervlakken kunnen echter na verloop van tijd verslijten. Een eenvoudige manier om de tractie te herstellen als het oppervlak versleten is, is het gebruik van deck tape-hetzelfde spul dat skateboarders gebruiken om grip te krijgen op hun boards.

Toen treeplanken voor het eerst op auto’s werden geplaatst, waren ze meestal aan beide zijden van het voertuig, om zeker voet aan de grond te krijgen bij het in- en uitstappen van voertuigen. Dit komt omdat oldtimers hoger van de grond zaten dan onze moderne auto’s. Aangezien de latere modelauto’s werden vrijgegeven, was hun bodemontruiming lager en de treeplanken werden minder nodig. Sommige voertuigen behielden echter treeplanken louter om esthetische redenen.

Lees ook: Waarom is diamond painting zo populair?