Een gids voor het verkrijgen van een Vietnamese toeristenvisum bij aankomst

Ben je van plan een reis naar Vietnam te maken? Heb je bij aankomst een toeristenvisum voor Vietnam aangevraagd? Klik hier en start nu meteen je online proces! Meer informatie over Vietnam Visum @ Localvietnam.nl.

Sommige nationaliteiten hebben vooraf een visum nodig voor alle bezoeken, andere niet. De standaard verblijfsduur voor een toeristenvisum is 30 dagen; voor visa-vrije nationaliteiten is het 15 dagen.

Soorten visa

De (zeer gecompliceerde) visumsituatie is de laatste tijd voor veel nationaliteiten veranderd en is vloeiend – kijk altijd naar de laatste regelgeving.

Ten eerste, als je langer dan 15 dagen verblijft en uit een Westers land komt, heb je nog steeds een visum (of goedkeuringsbrief van een agent) nodig. Als je bezoek minder dan 15 dagen duurt, zijn sommige nationaliteiten nu vrijgesteld van visumplicht (voor een enkel bezoek, niet voor meerdaagse reizen).

Toeristenvisa zijn 30 dagen of 90 dagen geldig. Een visum voor een enkele reis van 30 dagen kost 20 EUR, een meervoudig visum voor drie maanden is 70 EUR. Alleen Amerikaanse staatsburgers zijn in staat om visa voor een jaar te regelen.

Tot voor kort waren er twee manieren om een visum aan te vragen: een visum bij aankomst (VOA) via online visumagenten of via een Vietnamese ambassade of consulaat. Dat is aan het veranderen nu er e-visa’s zijn ingevoerd (voor een beperkt aantal nationaliteiten).

Visum bij aankomst (VOA)

Visa on Arrival (VOA) is de voorkeursmethode voor de meeste reizigers die per vliegtuig aankomen, omdat het goedkoper en sneller is en je je paspoort niet hoeft af te geven door het naar een ambassade te sturen. Online visumbureaus mailen het VOA rechtstreeks naar je toe.

Het kan alleen worden gebruikt als je naar een van de zes internationale luchthavens van Vietnam vliegt, niet aan de landgrenzen. Het proces is eenvoudig: je vult een online aanvraagformulier in en betaalt de bemiddelingskosten (ongeveer 20 EUR). Je ontvangt dan per e-mail een door de Vietnamese immigratiedienst ondertekende VOA-goedkeuringsbrief die je bij aankomst afdrukt en toont, waarbij je je visumstempel betaalt in EU euros, alleen contant. De kosten voor het eenmalig afstempelen bedragen 25 EUR, de kosten voor het meervoudig afstempelen bedragen 50 EUR.

Lees ook: De voordelen van groepsreizen ontcijferen