Dingen die je moet weten als je een auto koopt

Is jouw oude auto aan het afbrokkelen? Of ben je net verhuisd naar Nederland en ben je nu op zoek naar jouw perfecte Nederlandse auto? Laten we zeggen dat je een bankrekening in Nederland hebt geopend, jezelf suf hebt gewerkt en die rekening hebt volgestopt met euro’s voor je auto. Nou, hoewel het misschien eng lijkt om op vreemd grondgebied een auto te kopen, kunnen wij je met dit artikel misschien helpen met de onderstaande dingen die je moet weten over het kopen van een auto in Nederland.

Laten we onze motoren te starten en maak je klaar om die tweedehands auto te kopen in Nederland!

Je moet het juiste rijbewijs hebben

Voordat je begint met de hele taak van het kopen van een auto in Nederland, is het belangrijk dat je in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Hier in Nederland betekent dit dat je een EU/EVA rijbewijs moet hebben. Als je er al een hebt, dan betekent dit dat je 10 jaar lang op dit rijbewijs mag rijden, of tot het verlopen is (dan moet je overstappen op een Nederlands rijbewijs).

In het geval dat je een Nederlands rijbewijs wilt voordat je een auto koopt in Nederland; maak dan gewoon een afspraak met je lokale stadhuis om een bijgewerkt bewijs van ingezetenschap te krijgen (€12 kosten, sorry!), als het meer dan 3 maanden geleden is dat je geregistreerd bent. Stuur dan je rijbewijs, pasfoto en bewijs van medische geschiktheid naar de rijtestorganisatie en het zal worden omgewisseld. Nu ben je klaar om te gaan.

Doe van tevoren onderzoek naar de auto

Zorg ervoor dat je jouw onderzoek doet en een kenteken check doet voordat je een auto koopt in Nederland! Dit punt is erg belangrijk. Spring er niet meteen halsoverkop in, ik weet dat het spannend is maar doe het rustig aan! Je wilt niet eindigen met een auto die de reputatie heeft onbetrouwbaar te zijn (of duur om te rijden!), of een auto die niet werd verzorgd door hun vorige eigenaars. Een auto kopen is een investering op zich, dus het is echt belangrijk dat je een auto kiest die bij je past.

Je moet je laten registreren bij de RDW om in Nederland een auto te kunnen kopen

Je hebt nu misschien je droomauto gevonden, maar wat nu? De auto is pas officieel van jou als je hem op jouw naam laat registreren. Daarvoor moet je naar de RDW. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) is de Nederlandse autoriteit voor voertuigen en vervoer. Je moet jouw auto’s bij hen laten registreren omdat zij de wegenbelasting en de aansprakelijkheidsverzekering regelen en je daarmee akkoord gaat. Zonder registratie is het illegaal om met die auto te rijden.

Als je een expat bent, is de kans groot dat je geen Nederlands identiteitsbewijs heeft. Als je dat wel hebt, hoef je je alleen maar te melden bij jouw lokale postkantoor met jouw ID en alle auto/registratie documenten en je bent helemaal klaar. Dus, als je geen Nederlands identiteitsbewijs hebt, dan zul je naar een RDW-keuringsstation moeten gaan. Zorg ervoor dat je je gemeente documenten, autopapieren, eigendomsbewijs, paspoort en rijbewijs bij je hebt!

Vergeet je autoverzekering niet!

Het is officieel… je hebt een auto! Voordat je te enthousiast wordt en er vrolijk mee wegrijdt, ben je nog één ding vergeten: de autoverzekering. Het is illegaal om geen autoverzekering te hebben in Nederland, dus dit is een must voordat je wegrijdt met je nieuwe ‘zweepje’. Om een autoverzekering te vinden kun je terecht op online vergelijkingssites (sommige zijn ook in het Engels). Kies de beste deal, registreren bij hen en je bent helemaal klaar. (Nu is het alleen nog het betalen elke maand dat pijnlijk is).

Lees ook: Hoe was je de was op de juiste manier?