Alles wat je moet weten over robotgrasmaaiers

Vindt iemand het leuk om het gazon te maaien? Ik dacht het niet.

Zoals je misschien gehoord hebt, kun je het nu met een grasrobots doen. En niet zomaar een robot: Een eenheid die eruit ziet als een strakke mini-raceauto en die door je gazon zwerft terwijl je achterover leunt op het terras met een koud drankje. Of zelfs terwijl je slaapt.

Is het de moeite waard om het prijskaartje met vier cijfers te betalen van de meeste topklasse robotmaaiers? Perfectionisten vragen zich misschien af of ze kunnen vertrouwen op iets wat lijkt op een kleine Lamborghini om elk mes te trimmen tot de exacte hoogte die ze verkiezen. Deze machines maaien in een willekeurig patroon, zodat u niet die mooie rechte lijnen krijgt die sommige eigenaren van onroerend goed trots maken. Maar recensies over grasmaaiers in consumentenpublicaties en op websites geven aan dat robots vrij goed presteren.

Lees verder om jouw vragen te laten beantwoorden.

Hoe werken robotmaaiers?

Aangedreven door oplaadbare batterijen, ofwel loodzuur (zoals een autoaccu), lithium-ion of nikkel-cadmium, worden de apparaten geleverd met een oplaadstation dat u in een buitencontactdoos steekt. Als de batterij bijna leeg is of als de maaier klaar is met werken, gaat de machine op eigen kracht terug naar de lader. De maaiers verbruiken zeer weinig energie in vergelijking met een model dat op gas werkt, en geven geen schadelijke uitstoot vrij.

Hoe voorkom je dat een robotmaaier wegloopt?

De maaier wordt geleverd met een spoel laagspanningsdraad die je rond de omtrek van het gebied dat je wilt maaien, instelt. Dat zorgt voor een onzichtbaar hek om jouw maaier binnen de grenzen te houden. Afhankelijk van de grootte en de configuratie van jouw woning, kost het je waarschijnlijk een halve dag om de draden op te zetten.

Wat als ik veel bloemperken heb?

Je kunt de begrenzingsdraad gebruiken om een deel van jouw terrein af te sluiten voor de maaier, zoals bloembedden, struiken, schuren, paden en patio’s.

En als de maaier een boom raakt?

Als de machine een obstakel tegenkomt, zal hij stoppen en van richting veranderen. Je kunt ook grensdraad rond een boom instellen. Sommige eenheden hebben sensoren die obstakels detecteren voordat ze er tegenaan rennen, en zich verwijderen.

Hoe kies ik de maaier die geschikt is voor mijn eigendom?

De belangrijkste overweging is de grootte van jouw gazon. De grotere maaiers hebben een groter maaigebied en bedekken de grond sneller. Nadat je een schatting hebt gemaakt van de oppervlakte die je wilt maaien, lees je de verschillende modellen die beschikbaar zijn voor jouw woning. De andere kwestie is de helling van het land. Uiteraard betekenen barrières zoals stenen muren dat je de maaier handmatig moet verplaatsen van het ene deel van het erf naar het andere, wat de gemaksfactor vermindert.

Lees ook: 3 Geweldige voordelen van een scheiding