3 wetenschappelijk onderbouwde redenen om boeken te lezen

Boekenwurmen zien een aantal ernstige voordelen voor hun gezondheid en geluk. Wil je echt de vruchten plukken van het lezen? Grijp dan naar een ouderwets, gedrukt boek.

Er gaat niets boven de geur van oude boeken of het kraken van een nieuwe ruggengraat. (Plus, je zult nooit zonder batterij komen te zitten.) Duiken in een pagina-draaier kan ook voordelen bieden voor je gezondheid en geluk. Hoewel meer en meer mensen e-boeken bezitten, lijkt het veilig om te zeggen dat echte boeken nog nergens heen gaan, en deze voordelen van het lezen zijn hier om te blijven (net als deze goede boeken om te lezen).

Hoewel we allemaal voor het gemak van digitale downloads en een lichtere lading zijn, kunnen we ons niet losmaken van de vreugde van een goed, ouderwets lezen of een aantal klassieke boeken. Als we het over gezonde gewoontes hebben, kunnen we net zo goed leesboeken aan de lijst toevoegen: Hier zijn een aantal slimme redenen om een echt boek te lezen.

Lezen kan je empathischer maken

Verdwaald raken in een goede lezing kan het makkelijker voor je maken om je in contact te brengen met anderen. Literaire fictie, in het bijzonder, heeft de macht om de lezers te helpen begrijpen wat anderen denken door het lezen van andermans emoties. De impact is veel groter voor degenen die literaire fictie lezen dan voor degenen die non-fictie lezen. Het begrijpen van andermans mentale toestand is een cruciale vaardigheid die de complexe sociale relaties die kenmerkend zijn voor menselijke samenlevingen mogelijk maakt.

Door het omkeren van pagina’s kan je begrijpen wat je aan het lezen bent.
Als het gaat om het daadwerkelijk onthouden van wat je leest, ben je beter af met een boek dan met een e-boek. Bekijk nu de top 10 boeken in je buurt https://boeken-top-10.nl/ en begin vandaag nog te lezen. Het gevoel van papieren pagina’s onder je vingertoppen geeft je hersenen een bepaalde context, die kan leiden tot een dieper begrip en een beter begrip van het onderwerp waarover je leest, Getelegrafeerde rapporten. Dus om de vruchten te plukken van een goede leeservaring, kies je voor het soort met fysieke pagina’s (en misschien een van de beste boeken die er zijn).

Het verhoogt de intelligentie

Zoals Dr. Seuss ooit schreef: “Hoe meer je leest, hoe meer dingen je zult weten. Hoe meer je leert, hoe meer plaatsen je gaat.” Een duik in een goed boek opent een hele wereld van kennis vanaf zeer jonge leeftijd. Blootstelling aan de woordenschat door het lezen (met name het lezen van kinderboeken) leidt niet alleen tot een hogere score op leestests, maar ook tot hogere scores op algemene intelligentietests voor kinderen. Bovendien kunnen sterkere leesvaardigheden op jonge leeftijd leiden tot een hogere intelligentie op latere leeftijd.

Plus, het kan je hersenkracht verhogen.

Regelmatig lezen maakt je niet alleen slimmer, maar het kan ook je hersenkracht vergroten. Net als bij een jog gymnastiek verbetert het regelmatig lezen de geheugenfunctie van je cardiovasculair systeem door je hersenen een goede training te geven. Met de leeftijd komt een daling in het geheugen en de hersenfunctie, maar regelmatige lezing kan helpen vertragen het proces, het houden van geest scherper langer.

Lees ook: Is een carrière als makelaar geschikt voor jou?