3 Italiaans voedsel dat je zou moeten eten

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen waar ik geen genoeg van kan krijgen en de meeste daarvan vallen overigens binnen het Italiaanse dieet. Gelukkig voor mijn gezondheid volgt de Italiaanse keuken het mediterrane eetpatroon. Ze richt zich op eenvoudige, natuurlijke ingrediënten, zoals tomaten, knoflook, olijfolie, truffelolie, donker bladgroen en volle granen, waardoor het een van de gezondste diëten ter wereld is. Onderzoek suggereert dat de voordelen van een mediterraan eetpatroon onder meer kunnen bestaan uit een beter gewichtsverlies, een betere beheersing van het bloedglucosegehalte (suiker) en een verminderd risico op depressies. Bekijk deze essentiële ingrediënten van de Italiaanse keuken die je aan jouw dieet moet toevoegen.

Olijfolie

Maak olijfolie, die rijk is aan enkelvoudig onverzadigd vet, jouw go-to-bakolie. Door boter te vervangen door olijfolie – de meest gebruikte olie in het Middellandse Zeegebied – verminder je het gehalte aan verzadigd vet, helpt je het “slechte” LDL-cholesterol te verlagen en het gehalte aan “goede” HDL-cholesterol te verhogen. Bovendien is extra vergine olijfolie rijk aan antioxidanten, polyfenolen genaamd, die in verband worden gebracht met de gezondheid van het hart. Probeer te eten als een Italiaan door je saladegroentjes aan te kleden met een druppeltje extra vergine olijfolie en een knijpje citroen of gebruik olijfolie om verse groenten te bakken. Je kunt zelfs olijfolie gebruiken in plaats van wat boter bij het bakken.

Tomaten

Er gaat niets boven een rijpe tomaat, of die nu wordt geserveerd op een bedje van verse groenten of wordt gemaakt in een Italiaanse rode saus om een kom hartige pasta mee aan te kleden. Tomaten zitten vol met vitamine C en lycopeen, een hartbeschermende antioxidant die ook kan helpen bij het voorkomen van sommige vormen van kanker (met name prostaatkanker). Vitamine A, kalium en foliumzuur behoren ook tot de voedingsvoordelen van de tomaat. Hoewel gekookte tomaten minder vitamine C hebben, is hun lycopeen meer beschikbaar en is de antioxidantwerking onverminderd. Om de tomaten in je dieet te stimuleren, voeg je verse tomaten toe aan je salades, soepen of pastagerechten, of leer hoe je zelfgemaakte tomatensaus kunt maken. Of snijd een sappige tomaat in plakjes en geniet van de eenvoudige, verse smaak van tomaten met een stukje volkoren toast en een besprenkeling van geraspte Parmezaanse kaas.

Knoflook

Knoflook heeft zowel antibiotische als schimmelwerende eigenschappen en beschikt over anti-kanker eigenschappen. Studies tonen aan dat knoflook de risico’s op borst-, darm-, maag-, keel- en huidkanker kan verlagen. Het is ook gezond voor het hart, omdat is aangetoond dat het stolling voorkomt. Het geheim van al deze gezondheidsvoordelen? Sulfiden. Die heilzame sulfiden komen echter niet vrij, tenzij de knoflook wordt geplet of gehakt en ten minste 10 tot 15 minuten blijft zitten voor het eten of koken. Reeds gekochte knoflook biedt dezelfde voordelen. Probeer gehakte knoflook toe te voegen aan gebakken greens, saladedressings of zelfgemaakte spaghettisaus.

Lees ook: De geweldige voordelen van het spelen met Lego