2 Verrassende redenen waarom tv-kijken goed voor je kan zijn

In dit artikel hebben we twee goede redenen op een rijtje gezet om TV te kijken. Als iemand het je moeilijk maakt omdat je te veel kijkt, zeg dan gewoon dat je je cortisolniveau verlaagt en dat je leeft met een paar echt creatieve mensen.

Bekijk hier de beste TV aanbieding en lees hieronder meer over waarom TV kijken goed voor je is.

Verminder stress

TV kijken kan stress bij vrouwen verminderen. Uit dit baanbrekende onderzoek bleek dat hoe meer TV een vrouw keek, hoe lager haar cortisolniveau was – wat erop wijst dat ze minder stress had. Verhoogde cortisolspiegels – ook wel “het stresshormoon” genoemd – zijn zorgwekkend omdat ze in verband worden gebracht met een aantal gezondheidsproblemen, zoals een hogere bloeddruk en cholesterol, gewichtstoename, een verzwakt immuunsysteem en depressie.

Dit verband tussen meer tv-kijken door vrouwen en lagere stressniveaus kan zijn ontstaan omdat tv-kijken een passieve activiteit is (wat betekent dat we meestal stil zitten als we kijken – we hebben er geen interactie mee zoals bij videospelletjes, bijvoorbeeld), en we kijken meestal naar tv-programma’s voor ons plezier. Dit idee is waarschijnlijk van toepassing op veel vrouwen – hoe meer tijd we doorbrengen met stil te zijn en te genieten van iets dat we leuk vinden, hoe minder gestrest we onszelf vinden. Ongetwijfeld helpt voor velen van ons het kijken naar een favoriete show of film om te ontspannen en te “ontstressen” aan het eind van een hectische dag.

Creativiteit stimuleren

Er kan een verband zijn tussen TV shows over creatieve werken en processen en het geluksniveau van de kijkers. Van Food Network’s Chopped tot FOX’s So You Think You Can Dance, we worden (massaal!) aangetrokken door shows waarin gewone mensen creatieve dingen doen.

Waarom, vraag je je af, gaan zovelen van ons naar creatieve programma’s op televisie? Misschien ervaren we geluk door anderen creatieve dingen te zien doen en worden we aangespoord om in ons eigen leven meer creatieve inspanningen te leveren. Een van de pioniers van de wetenschappelijke studie van geluk is dat geluk voor veel mensen voortkomt uit het creĆ«ren van nieuwe dingen en het doen van ontdekkingen. Wanneer we onze creativiteit koesteren, kan dat ook ons algemeen welzijn versterken. Wanneer we bezig zijn met creativiteit, hebben we het gevoel dat we vollediger leven dan tijdens de rest van het leven. En inderdaad, onderzoek toont aan dat creatief werk zowel helend als bevrijdend kan zijn, waardoor mensen zich bevrijd kunnen voelen van emotionele en fysieke lasten.

Dus waarom zou je je niet eens een avond overgeven aan die geweldige creatieve show? Het kan je ertoe aanzetten om dat oude meubelstuk op te knappen, de oude naaimachine van de familie af te stoffen of je op te geven voor een plaatselijke dansles.

Lees ook: Hoe was je de was op de juiste manier?