Header

IS: ondergrondschrijver, cybercolumnist, moordkuildemper. SCHRIJFT: romans, non-fictie, columns en gedichten. PROMOOT: vrijheid van meningsuiting, goede muziek, kunst en vrienden. JONGSTE WERK: Snoep (http://bit.ly/KXQClF). IN VOORBEREIDING: van alles. Niks goeds.

Archief


Columns RSS

Columns


10-09-2017

DOPESOAP

DOPESOAP

Dopingarts (Peter Janssen) die vertelt (in de Volkskrant) dat wielrenster (Leontien van Moorsel) doping (epo) heeft gebruikt. Groot nieuws – en helemaal geen nieuws. Topsporters (m/v) staan (vrijwel allemaal) stijf van de doping, de fietsers voorop, zeker de winnende.

Natuurlijk spreekt die man de waarheid: Janssen heeft een goede reden (systeem moet op de schop) en wachtte met zijn verhaal (best netjes) tot haar zonden waren verjaard en hijzelf op een leeftijd kwam (75) waarop een mens schoon schip maakt (bij voorkeur: hééft gemaakt). Van Moorsel mag haar prijzen houden (dopingautoriteit doet niets), maar de glans is er voor altijd af.

Bijna wreed om na een dergelijke aantijging (trouwens ook een biecht) de beschuldigde te laten reageren in het openbaar. Die kan (op het eerste gezicht) weinig anders dan voortgaan op het ingeslagen pad van ontkenning. Dat is waar het altijd weer gênant en pijnlijk wordt: het woord geven aan degene van wie iedereen nu weet dat het een leugenaar is. Het gespartel dat alles erger maakt en de val van het voetstuk verdiept.

Vallen kun je moeilijk mooi, en makkelijk heel lelijk doen. Het Kruidvat-uithangbord ging voor lelijk met ik ben onaangenaam verrast (je meent het), ik herken mij niet in het beeld (hol cliché, zeg ja of nee), vage verdachtmakingen (allesbehalve) en dan nog de bewering dat Janssen de wielersport zou schaden (hoor wie het zegt).

De regels bij bedrog zijn simpel en het zijn er echt niet veel.

  1. ontkennen, ontkennen, ontkennen – glashard, zolang het kan;
  2. toegeven (liefst ook spijt betuigen) zodra 1. duidelijk geen optie meer is;
  3. op je woorden letten tijdens 1. als de kans bestaat (er zijn nog levende getuigen of er is belastend materiaal) dat op een dag 2. onvermijdelijk wordt.


Ik vind het eigenlijk heel zielig.Naschrift en voor de volledigheid: ik schreef eerder over doping in de sport in 2007 (Bekentenissen, over Bjarne Riis, Erik Zabel en Richard Virenque; Goud zij met ons, over Marion Jones) en 2012 (Lancegate, over Lance Armstrong).

Relevante Netflix-kijktip: Icarus (lees meer op: The Atlantic, Quotenet, VPRO Cinema).Mark Verver

Boeken


Geschreven

Snoep Ik heb nergens spijt van Een dag niet gelachen is ook wel eens leuk Alle vrouwen van de wereld

Gelezen

  • Coming soon... (2016)
    ...of iets later

Ontwerp en vormgeving
Riesenkind, Den Bosch
www.riesenkind.com

Technische realisatie
Polder Knowledge, Rotterdam/Den Bosch
https://www.polderknowledge.nl

Fotografie
Portretfoto © Hadewych Veys, Soest
www.hadewychveys.nl