Header

IS: ondergrondschrijver, cybercolumnist, moordkuildemper. SCHRIJFT: romans, non-fictie, columns en gedichten. PROMOOT: vrijheid van meningsuiting, goede muziek, kunst en vrienden. JONGSTE WERK: Snoep (http://bit.ly/KXQClF). IN VOORBEREIDING: van alles. Niks goeds.

Archief


Columns RSS

Columns


20-06-2017

DIT IS EEN TEKST OVER EEN PLANT

DIT IS EEN TEKST OVER EEN PLANT

Een gek zit bij zijn psychiater aan het eind van een verblijf en vraagt hem: Dokter, zou het goed zijn als ik nu een huisdier neem? Die denkt even na en zegt dan: Ga eerst maar eens voor een plant zorgen.

Zelf heb ik niet zoveel met planten en de meeste gingen dood, maar ik kreeg er een cadeau. Een groene plant, een mooie plant. De gever had die voor mij opgekweekt vanaf het allereerste. Zaadje in de watten gelegd en onder lampen geplaatst, het wist zich welkom in de wereld en stak gauw een spriet omhoog. Dat is nog helemaal zo lang geleden niet en je zou haar nu eens moeten zien.

Ruim een week op mijn balkon en de plant is groot en sterk. De zon is gratis lamp en schijnt erop alsof het hier Jamaica is. Elke dag drie centimeter groei, ik hoef alleen maar water te geven. Natuurlijk doe ik dat en als vanzelf doe ik meer. Ik voel aan de bodem, inspecteer de bladeren, informeer of alles goed is en jawel. Ik ga kijken naar mijn nieuwe huisgenoot zodra ik wakker ben (even ruiken ook, welriekende plant), en ze is het laatste wat ik voor mijn nacht begint van buiten zie.

Hoe ze groeit en straks (gegarandeerd) ook bloeit, het Wonder der Natuur voltrekt zich voor mijn ogen. We ontwikkelen een Band, van mijn kant in de wetenschap dat het moment zal komen dat ik met een kniptang naar de stam ga en in één beweging resoluut de levensader doorsnijd, toevoer van de sappen stop met een geweld waartegen zij machteloos staat. Daarna zal ik haar ondersteboven ophangen in een kast, laten drogen en gebruiken. Ook Natuur en loop der dingen.

Maar ben je dus gek of wil je geen huisdier, overweeg een plant. Ik adviseer (scheelt enorm) een nuttige, eentje waar je wat aan hebt of vrucht van mag verwachten. Met de zegen van boven ter beschikking gesteld van in den beginne, want Ook zei God: ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn.’ (Gen. 1:29)Mark Verver

Boeken


Geschreven

Snoep Ik heb nergens spijt van Een dag niet gelachen is ook wel eens leuk Alle vrouwen van de wereld

Gelezen

  • Coming soon... (2016)
    ...of iets later

Ontwerp en vormgeving
Riesenkind, Den Bosch
www.riesenkind.com

Technische realisatie
Polder Knowledge, Rotterdam/Den Bosch
https://www.polderknowledge.nl

Fotografie
Portretfoto © Hadewych Veys, Soest
www.hadewychveys.nl