Header

IS: ondergrondschrijver, cybercolumnist, moordkuildemper. SCHRIJFT: romans, non-fictie, columns en gedichten. PROMOOT: vrijheid van meningsuiting, goede muziek, kunst en vrienden. JONGSTE WERK: Snoep (http://bit.ly/KXQClF). IN VOORBEREIDING: van alles. Niks goeds.

Archief


Columns RSS

Columns


26-03-2017

GELUKKIG

GELUKKIG

Nos.nl een week terug. ‘Bijna 90 procent van alle Nederlanders geeft aan zich gelukkig te voelen én we staan op de zesde plaats van de lijst van de gelukkigste landen ter wereld.’ Dat was goed nieuws en ook groot nieuws. Negen op de tien, verrassend mooie cijfers, aan de verdacht hoge kant.

‘Waarom klaagt iedereen dan?’ Daar ging het stuk over. Een ‘geluksprofessor’ aan het woord. Nog meer nieuws, nooit geweten dat zoiets bestond als een geluksprofessor. Hij gaf drie redenen zonder mij te overtuigen. Ik vond het nog steeds veel, negentig procent.

Ik opende Contacten in mijn telefoon en bekeek de eerste tien, overdenkend wie statistisch dan die ene was. Die ene die net pech had of het licht maar niet kon vinden. Aan het eind had ik er bij minstens zeven al gedacht: als die gelukkig is, ben ik de dalai lama. Die andere drie kende ik niet goed of had ik al een tijd niet meer gesproken.

Tot het eind de lijst doorlopen. En gedacht aan mensen buiten de Contacten. Af en toe (gelukkig wel) het idee: die is vast gelukkig ja, ik denk dat die wel blij is over het geheel genomen. Maar negen op de tien? Er staat altijd wel iets in de weg, altijd een voorwaarde waaraan eerst moet worden voldaan, en er gaan altijd dingen mis en veel is moeilijk.

‘En waar worden we dan gelukkig van?’ Het stuk liet mensen aan het woord die de bron van hun geluk onthulden. Chocola, wijn, aandacht: wat ze noemden zijn met name dingen die een beter gevoel geven, en dan ook nog tijdelijk. Ontspannings- en ontsnappingsmiddelen, dus niet echt een antwoord al denken ze zelf misschien van wel.

Gelukkig het land met een geluksprofessor, gelukkig de mensen die aangeven zich gelukkig te voelen, gelukkig degene die hun gunt dat ze het zijn en mogen blijven, nog heel lang.Mark Verver

Boeken


Geschreven

Snoep Ik heb nergens spijt van Een dag niet gelachen is ook wel eens leuk Alle vrouwen van de wereld

Gelezen

  • Coming soon... (2016)
    ...of iets later

Ontwerp en vormgeving
Riesenkind, Den Bosch
www.riesenkind.com

Technische realisatie
Polder Knowledge, Rotterdam/Den Bosch
https://www.polderknowledge.nl

Fotografie
Portretfoto © Hadewych Veys, Soest
www.hadewychveys.nl