Header

IS: ondergrondschrijver, cybercolumnist, moordkuildemper. SCHRIJFT: romans, non-fictie, columns en gedichten. PROMOOT: vrijheid van meningsuiting, goede muziek, kunst en vrienden. JONGSTE WERK: Snoep (http://bit.ly/KXQClF). IN VOORBEREIDING: van alles. Niks goeds.

Archief


Columns RSS

Columns


19-03-2017

STEMBUSGANG

STEMBUSGANG

Ik stem zo ongeveer altijd. Voor Europa en gemeenteraad sloeg ik weleens over, maar dat voelde achteraf nooit goed. Dus op die mooie dag van 15 maart ging ik met stempas en het paspoort in de binnenzak op pad. Lente in de lucht en zon op alle mensen.

Die zon was al een elementje in de voorbeschouwing. Voor welke partijen is dit gunstig; wie van degenen die bij regen thuisgebleven zouden zijn, gingen nu wel stemmen en waarop.

Voor mezelf was de twijfel weg. Ik had het allemaal gezien, gelezen en gevolgd; ik had nagedacht, gediscussieerd, de analyse gemaakt en mijn mening gevormd. Nu ging ik het vertellen ook. En degenen die dezelfde kant op liepen, ook zij waren kennelijk tot een slotsom gekomen en gingen nu hun rondje kleuren. Ik was (en ben) niet cynisch, ik vond (en vind) het mooi.

Voor het eerst in meer dan vijfentwintig jaar dat ik mag stemmen stond ik in een lange rij om het te doen. Ik werd er bijna ongeduldig van (excuses nog aan de jongen achter me die stond te bellen – net iets te lang), maar dan vooral omdat ik gretig naar het potlood was.

Het leek me plots een echte straf als je stemrecht ingenomen wordt. Wij in de rij konden naar elkaar kijken met de gedachte: die stemt fout, of: wat weet die ervan, maar we deden in elk geval mee. Als echte volwassenen die meebeslisten over grotemensendingen.

Misschien kwam het door het mooie weer, misschien lag het aan de Turken dat ik er zo zonnig over dacht. Nu zij hadden beweerd dat wij nazi’s en een bananenrepubliek zijn, Bosniërs vermoorden en meer in de orde van is het serieus of Jiskefet, is dit echt ofwel De Speld: voor mij zag democratie, hoe de uitslag ook ging zijn, er beter uit dan ooit.Mark Verver

Boeken


Geschreven

Snoep Ik heb nergens spijt van Een dag niet gelachen is ook wel eens leuk Alle vrouwen van de wereld

Gelezen

  • Coming soon... (2016)
    ...of iets later

Ontwerp en vormgeving
Riesenkind, Den Bosch
www.riesenkind.com

Technische realisatie
Polder Knowledge, Rotterdam/Den Bosch
https://www.polderknowledge.nl

Fotografie
Portretfoto © Hadewych Veys, Soest
www.hadewychveys.nl